W Indiach olejki używa się aby wyciszyć umysł i pogłębić praktykę medytacji, zlikwidować ospałość i obudzić zmysły. Olejki eteryczne są odzwierciedleniem radości życia. Ich subtelne działanie podświadomie wpływa na nasze samopoczucie, ich solarna, uzdrawiająca energia leczy, tonizuje, równoważy. Ich esencję pobiera się z różnych części roślin – owoców, kwiatów, liści, soków, kory, ziół, żywicy. Używa się ich w postaci dymu, dyfuzji, inhalacji, w masażu, w kąpielach i jako perfumy. Najlepiej zawierzyć własnym zmysłom, wypróbować i wybrać prawdopodobnie najodpowiedniejszy dla naszego stanu olejek.
Na Wschodzie olejki wykorzystywano od starożytności. W ajurwedzie wyraźnie odróżnia się energetykę ziół i olejków, nie tylko dobierając odpowiedni dla danego symptomu lecz przede wszystkim na właściwościach równoważących daną konstytucję. Stąd rozróżnia się olejki rozgrzewające i wychładzające, oraz wysuszające i nawilżające. Olejki są najbardziej pomocne przy początkowych stadiach, symptomach choroby, szczególnie objawiających się w zaburzeniach emocji, umysłu i nierównowagi psycho-fizycznej. Ich stosowanie doradzane jest szczególnie w sytuacjach kryzysowych, stresie, depresji. Są efektywne w leczeniu zaburzeń skóry i zbawienne w równoważeniu stanów emocjonalnych.
Oprócz swych równoważących i leczniczych właściwości olejki przede wszystkim mają budzić nasze zmysły, co szeroko jest opisywane w starożytnych tekstach tantrycznych i kamasutrze.
Indyjskie olejki charakteryzują się kwiatowym i pikantym zabarwieniem. Pikantne zapachy – jak cynamon, eukaliptus, kamfora - stymulują i pogłębiają wgląd. Oczyszczają głowę, zatoki, stymulują przepływ prany, dlatego często używa się ich przed i podczas praktyki pranajamy (ćwiczeń oddechowych). Kwiatowe zapachy – jak lotus, jaśmin, champa – otwierają serce, otwierają nas na oddanie, dlatego są powszechnie wykorzystywane w rozwoju duchowym, w tym w praktyce jogi i medytacji. Olejki kwiatowe uspokajają umysł, przeładowane zmysły i emocje. Łączą nas z głębszą możliwością odczuwania i introspekcji. Na poziomie subtelnym budują ojas – czyli naszą witalność i odporność.
Jeżeli już znamy swą konstytucję psycho-fizyczną, lub poznaliśmy jaka jest specyfika naszej nierównowagi psycho-fizycznej – możemy przystąpić do właściwej selekcji.
VATA
Wśród osób o konstytucji Vata, lub o objawach nierównowagi vata dosza – należy zadbać o to aby się zrelaksować, zwolnić tempo, ogrzać się i uziemić, poczuć i zadomowić się w swoim ciele, wyjść z głowy, pracować nad obecnością w swoich odczuciach, zmysłach, wrażliwości, również względem swojego partnera. Takie osoby powinny wybierać olejki słodkie, lekko kwaśne, ciepłe, odżywcze, nawilżające i uspokajające system nerwowy i umysł. Te osoby powinny stosować olejki w umiarze i odpowiednich proporcjach. Bardzo silne zapachy będą podrażniały vatę. Do równoważenia symptomów vata wśród prezentowanych przez nas olejków używamy – lotus różowy i żółty, musk (kwiatowe piżmo), cynamon, ylang ylang, amber, patchouli, mimosa, vanilla, blue moon, coco, joice flower.
Najlepiej używać je z olejem sezamowym, który jest najlepszym olejem dla vata, ocieplający, uziemiający, odżywiający i nawilżający. Inne to avocado, carrot seed, vit. E dla suchej skóry.
W zmysłowych naukach dla vata należy wytworzyć zmysłowy nastrój i zbudować hormonalną i funkcjonalną zdolność seksualną dla zbyt rozdygotanej, nerwowej, przedwcześnie kończącej vaty – kwiatowymi i cięższymi ogrzewającymi zapachami.
W praktykach medytacyjncych i jogi – olejki stosowane są do wyciszenia i uspokojenia umysłu. Przed praktyką wykorzystywane są olejki o właściwościach wyciszających i wzmacniających koncentrację i uważność jak lotus, jaśmin, a także stymulujące przepływ prany jak cynamon, oraz uziemiające jak patchouli. Po intensywnej rozgrzewającej, dynamicznej praktyce poleca się stosowanie słodkich zapachów, jako najlepszych do ujarzmienia podniesionej pitty jak sandał, amber i lotus, uspokajających umysł i usuwający zmęczenie.
PITTA
Dla osób z konstytucją pitta, lub z objawami nierównowagi pitta – powinny to być olejki słodkie, lekko cierpkie lub gorzkie, wychładzające. Równoważą rozgorączkowane emocje agitacji, niecierpliwości, irytacji, złości i agresji. Wśród naszych olejków polecamy – lotus żółty i różowy, jaśmin, watermelon, ylang ylang, coco, mimosa, champa, musk, vanilla, jacoranda, nine flower, blue moon, amber, patchouli.
Najlepiej używać z olejem słonecznikowym, kokosowym, jojoba lub sezamowym.
W naukach zmysłowych mówi się , że pitta potrzebuje uwolnić złość, napięcia, ostudzić nerwy, aby otworzyć swoją ekstatyczną naturę. Stąd potrzeba uziemiających, wychładzających i uspokajających kwiatowych olejków
KAPHA
Dla osób z konstytucją kapha lub z objawami nierównowagi kapha – powinny to być olejki ostre, cierpkie lub gorzkie, lekkie, pikantne, ocieplające i stymulujące umysł i ciało. Wśród naszych olejków – cynamon, musk, amber, champa, jaśmin, joice flower, nine flower, lotus, jacoranda, watermelon.
Najlepiej używać z olejem musztardowym, lnianym, jojoba, oliwą lub migdałowym.
Kapha potrzebuje stymulacji, otwarcia uśpionych i rozleniwionych zmysłów, rozbudzenia „soków”, przezwyciężenia depresji i opieszałości.
Poniżej w nawiasach oznaczyliśmy właściwości olejków oddziaływujących równoważącą na daną doszę.
V= vata (powietrze i eter/przestrzeń), P= pitta (ogień i woda), K= kapha (woda i ziemia).
-: użycie olejku będzie obniżało/ równoważyło daną doszę.
+: użycie olejku będzie podwyższało daną doszę.
OLEJKI:
LOTUS (bot. Nelumbo nucifera)– (PV-,K+)- różowy lotus to obok sandałowego najbardziej wymedytowany olejek indyjski. Używany do medytacji, praktyk religijnych, uspokaja umysł i pogłębia praktykę medytacji. Tradycyjnie używany do leczenia skóry, gorączki, grzybicy, cholery, cukrzycy, artretyzmu. Dobrze komponuje się z pikantnymi olejami jak cynamon. Stosowany na czakrę korony, szczytu głowy w praktykach medytacyjnych.
YELLOW LOTUS – (PV-,K+) -żółty lotus to obok różowych i białych odmian jeden z najbardziej uduchowionych, równoważących kwiatowych olejków indyjskich. Stosowany w perfumach Jean Paul Gautier’a. O właściwościach wody i ognia. Nieco słodszy od różowej odmiany. Odmładzający i regenerujący.
MUSK – kwiatowe piżmo – (PVK-) - działa relaksująco, tonizująco i równoważąco, szczególnie polecany na system kobiecy, stąd polecany dla kobiet. Stosowany na bóle stawów, problemy skóry i krosty. Długo pozostający i głęboki zapach pozwoli ukryć przykre zapachy i zaromatyzować pomieszczenia.
NINE FLOWER – (PK-,V+) -to niesamowita mieszanka egzotycznych kwiatów. Działa unosząco. Lekki, odświeżający zapach z nutą cierpkości i goryczy pozwala na stymulację zmęczonego i przegrzanego umysłu, dając nową porcję energii. Bardzo wyraźny zapach, wyjątkowy dla tego olejku sprawia, że uwalnia od zmartwień i pozwala wzbić się na wyżyny naszego potencjału.
YLANG – YLANG – (bot. Cananga Odorata) (VP-,K+) -olejek ylangowy dla normalnej, suchej i oleistej skóry, kwiatowy, podnoszący, lekko cierpki. Równoważy i relaksuje, uwalnia napięcia nerwowe, histerię, gniew, złość, bezsenność, strach. Uważany za afrodyzjak, usuwający napięcia i otwierający nasze zmysły. Olejek dla dwojga. W aromaterapii stosowany do uwolnienia napięć, niekontrolowanej złości i stresu, przyspieszonego bicia serca i oddechu. Jest pomocny przy wysokim ciśnieniu krwi, menopauzie, zespole napięć przedmiesiączkowych, bezsenności, impotencji i oziębłości. Polecany do pielęgnacji skóry i odżywki na skórę głowy. Nie stosuj po konsumpcji alkoholu lub przed podróżą samochodem. Używaj w umiarze. Stosowany w nadmiarze może spowodować bóle głowy i nudności. W języku malajskim zwany jest „kwiatem kwiatów” i rzeczywiście żadne drzewo nie obdarza kwiatami o tak kwiecistym i słodkim aromacie. Ich zapach jest mięki, słodki i zmysłowy. Zapach olejku ylangowego stymuluje tę część mózgu, odpowiedzialną za uwalnianie endorfin, stwarzając euforyczne i zmysłowy nastrój. Podobnie jak róża i jaśmin podnosi na duchu, stymulując ten sam obszar mózgu. Działa antydepresyjnie i zalecany jest przy nerwicach depresyjnych i napięciach umysłowych. Działa uspokajająco, antyspazmowo, podobnie jak waleriana. Te właściwości pozwalają na uwolnienie wewnętrznych i zewnętrznych napięć i zastąpić je euforycznym uniesieniem. Ylang ylang pozwala stonizować negatywne uczucia złości, wściekłości, frustracji, zastępując je radością, zmmysłowością, euforią, pewnością i spokojem. Wieczorna kąpiel z olejkiem ylangowym pozwala przywrócić równowagę i spokój. Olejek ten posiada niezwykle właściwości relkasujące mięśnie twarzy, w których kryją się nasze niewyrażone emocje strachu, złości i frustracji, co potwierdza jego nadzwyczajne kosmetyczne właściwości – regenerujące i odmładzające. Niweluje również bóle głowy w trakcie masażu twarzy. Jeżeli aromat jest dla danej osoby za słodki, można stonizować go olejkiem pomarańczowym lub cytrynowym.
JASMINE – jaśmin – (PK-,V+)- ciepły, słodki. Dobry dla normalnej, suchej, tłustej i starzejącej się skóry. Nie powinno się go używać zbyt często w czasie ciąży. Odpowiedni olejek do leczenia podrażnień, zaczerwienień, wrażliwej i swędzącej skóry. Usuwa zmęczenie, odświesza. Antyseptyczny. Odmładzający. Podnosi na duchu. Usuwa i tonizuje napięcie nerwowe, złość, strach, lęki, bóle głowy, bezsenność, depresje, napięcie przedmiesiączkowe. Stosowany przy huśtawce emocjonalnej w trakcie menopauzy, skórczach mięśni. W kosmetyce wykorzystywany dla wrażliwej i starzejącej się skóry. Zapach wykorzystywany na codzień przez kobiety w Indiach i w obrzędach religijnych.
Jaśmin cechuje się unosszącym i łagodzącym zapachem. Wpływa na nasze emocje. Penetruje i usuwa poczucie strachu. Jak żaden inny olejek jest w stanie zmienić nasz nastrój. Nie tylko daje nam lekkości, lecz również rozjaśnia euforycznie ciemności umysłu. Jest pomocny w odnawianiu wiary i pewności siebie, skutecznie odcinając nas od pesymizmu. Nastraja nas optymistycznie. Szczególnie jest pomocny przy emocjonalnych dylematach, zwłaszcza związanych ze zwiąskami i seksem. Oddając się jaśminowej uczcie obecne problemy wydają się łatwiejsze do rozwiązania, ponieważ zwykle związane są z nierozwiązanymi emocjonalnymi blokadami. Napięcie psychiczne, wychłodzenie, strach i paranoja mogą być obniżane używając jaśminu. Jaśmin owiany jest mistycyzmem i magią w usuwaniu blokad emocjonalnych i umysłowych, przez co uskrzydla nas i napawa optymizmem.
Jest szczególnie korzystny w leczeniu kobiecych dolegliwości, dodając 1-3 krople do łyżki oleju bazowego możemy stosować do masażu. Umiarkowanie stosować w czasie ciąży. Pomaga uwolnić bóle pleców, zwyczajnie masując bolące miejsce. Redukuje skurcze mięśni, bóle stawów. Pomaga poczuć ciepło i zrelaksowanie
Olejek jaśminowy jest ważnym składnikiem produktów kosmetycznym, stosowanym do leczenia słuchej i podrażnionej skóry. Polecany przy problemach psychosomatycznych. Skóra, która jest odbiciem uczuć, często rozwiązuje niezałatwione problemy psychologiczne. Olejek jaśminowy wpływa na całe ciało i umysl, gdy jest stosowany bezpośrednie na powierzchnię skóry oraz do inhalacji. Wówczas dociera do ośrodków emocjonalnych i umysłu. Jest łatwo wchłaniany przez skórę, stąd może stanowić osobiste perfumy, lub może być dodawany do innych kosmetyków, kąpieli i odżywek.
CHAMPA – (PK-,V+) kluczowy składnik jednych z najdroższych perfum „Joy”. Uznawany za afrodyzjak. Równoważy gospodarkę hormonalną, poprawia humor, uwalnia napięcia i bóle głowy. Działa antyspazmowo, stymuluje, uspokaja, relaksuje i wzmacnia umysł. Antyseptyczny, ocieplający, euforyczny. Z powodzeniem stosowany w trakcie „zmysłowych nocy” dla dwojga. W Indiach jest jest jednym z delikatnych „duchowych” zapachów. Pozostawia umysł w stanie niezmąconego spokoju. Polecany do stosowania przy praktyce medytacji.
MIMOSA – (bot. acacia mirensi) (VP-,K+) - słodki, delikatny, apetyczny, z nutą podobną do zapachu banana i miodu. Jeden ze słodszych olejków. Uwalniający napięcia i przywracający słodycz życia. Ociepla nastrój. Używany do ochrony, proroczych snów i oczyszczania. Bogaty kwiatowy, ocieplający zapach. Stosowany jako afrodysiak. Pomaga uwolnić się od stresu, nadwrażliwości, złości, napięć nerwowych . Dobry do pielęgnacji tłustej, wrażliwej i normalnej skóry. Obniża stany zapalne skóry, odżywia i nawilża skórę. Dobrze komponuje się z olejkiem kokosowym, lawendowym i pikantnymi zapachami. Polecany do aromatyzowania pomieszczeń, samochodów. W kosmetyce używany jako składnik mydeł i wysokiej klasy perfum. Używany podczas snu umożliwia ujrzeć sny przyszłości i pamiętać je po obudzeniu.
BLUE MOON – (VP-, K+) - kolejny słodki kwiatowy olejek, z nutą piżma i odświeżenia. Polecany do równoważenia emocji i nastrojów oraz relaksacji.
VANILLA – (VP-,K+) słodki, ocieplający, niczym balsalm, odpowiedni na poprawę trawienia i apetytu. Składnik wielu słodyczy, po które sięgamy kiedy czujemy się sfrustrowani. Vanilla uspokaja, odpręża, łagodzi gniew, frustracjię, irytację. W kosmetyce stosowana w kremach, odżywach, w olejkach do kąpieli, perfumach i do aromatyzowania pomieszczeń. Dobrze komponuje się z patchouli i jaśminem, lotusem, ylang-ylang, mimosą, bergamotką. Olejek może być stosowany jako subtelny stymulant menstruacji. Może być używany w mieszankach zapachowych z ylang-ylang, amberem, mimosą jako afrodyzjak dla kochanków.
AMBER – (bot.Attar Mitti) (PVK-) - słodki, żywiczny, uziemiający zapach – łagodzący i stymulujący. Tradycyjnie stosowany do masażu piersi wśród indyjskich kobiet, ujędrniający i stymulujący krążenie. Uznawany za zmysłowy i uwalniający. Łagodzące właściwości zostały wykorzystane w kosmetyce w płynach po goleniu dla mężczyzn. Jest jednym z ulubionych zapachów „uduchowionych” poszukiwaczy, wykorzystujących jako środek do odprężenia i relaksacji. Pozwala pozbyć się nagromadzonych w trakcie dnia napięć. Może być stosowany do wspierania relaksu i medytacji.
PATCHOULI – paczula – (VP-, K+) - bogaty, ziemisty, cierpki, słodki i zmysłowy zapach. Antyseptyczny, podnoszący olejek. Odpowiedni na zmęczenie umysłowe. Relaksujący. Stosowany w przypadkach histerii, zaburzeniach skóry, krosty, stany zapalne, egzema, celulit. Tonizuje wrażliwość i podrażnienie wzroku. Ocieplający, stosowany w przypadkach depresji, złości. Zmysłowy olejek rozbudzający wrażliwość i otwierający serce. Uziemijający. Używany do oczyszczania, uspokajania, odprężenia, budzenia do życia, ocieplania nastroju. Egzotyczny zapach rozpowszechniony wśród kawalerów dworów angielskich i francuskich, kiedy płótna orientu zawijane były na czas transportu w liście paczuli – jako skuteczna ochrona przeciw molom. Jeden z osławionych zapachów dzieci kwiatów. Używany przez świętych mężów Indii i na ołtarzach hinduskich bóstw. Często używany w perfumerii jako mocna, bazowa nuta, utrwalająca lżejsze zapachy. Ożywia emocjonalnie, rozbudza zmysły. Pomaga w uwalnianiu złości, stresu i depresji. Pomaga w leczeniu popękanej, twardej skóry, ran i skaleczeń. Ma działanie antyzapalne, pozwala wystudzić rozpaloną skórę. Efektywny w leczeniu łupieżu i ran. Używany jako odstraszacz owadów. Dobrze komponuje się z ylang-ylang, musk, jaśminem i różą.
CINAMON – (VK-,P+) - ocieplający, słodki i pikantny. Olejek cynamonowy wspomaga pracę przemiany materii, ogrzewający, pikantny, wzmacnia zmysły, równoważy spadki energii, złość. Tonizuje system odpornościowy, stosowany w pierwszych fazach wyziębienia lub gorączki. Stymuluje pranę. Podnosi libido. Budzi. Równoważy zirytowanie, bóle, cierpienie, migreny. Odpowiedni do masażu na spięte i obolałe mięśnie, stawy, skurcze menstruacyjne. Ociepla w zimowe chłody. Wzmacnia serce, system nerwowy i wzmacnia zmysły i kreatywność. Uwalnia od poczucia zimna, izolacji, napięcia i strachu. Dobrze sprawdza się w kąpielach i masażu w pomocy słabych lub bolesnych miesiączkach. Cierpkie i wyjątkowo silne antyseptyczne właściwości. Używany przy rozwolnieniach, skurczach brzucha. Dobrze komponuje się z ylang-ylang, jaśminem, sandałem.
JOICE FLOWER – (VK-, P+) lekko słodki, cierpki i lekko pikantny zapach. Pobudzający zmysły, otwierający na doznania. Olejek z nutą geranium jest równoważącym, antydepresyjnym w działaniu. Dobrze komponujący się ze słodkimi zapachami – mimosy, amber, vanilla, coco.
WATERMELON – (P-,VK+) odświeżający i regenerujący, wychładzający, nawilżający o wodnistym, słodkim zapachu. Wykorzystywany w perfumerii, m.in. w perfumach Kenzo i L'Eau d'Issey, także w kosmetykach do ciała, często dodawany do pielęgnacji skóry dzieci. Przywraca skórze elastyczność. W Stosowany przy gorączkach i stanach zapalnych. Idealny zapach na lato. W kosmetyce wykorzystywany jako skuteczny deozodorant, niwelujący przykre zapachy.
COCONUT – (VP-,K+) - gęsty, bogaty, słodki, mleczny, łagodny i aromatyczny zapach. Idealny do noszenia w gorące popołudnie. Łagodzi zmysły i nastroje. Wychładza rozgorączkowanie i rozszalałe emocje. Podobnie jak mimosa oferuje rozniecenie słodyczy życia, jednocześnie tonizując porywczy temperament.
JACORANDA – (PK-, V+) - cytrusowy, lekki, odświeżający, budzący zmysły zapach z różaną lawendową nutą. Budzi zmysły, ujędrnia skórę. Wykorzystywany przy masażu twarzy. Dobrze komponuje się z gęstszymi olejkami jak amber i patchouli, oraz słodkimi jak vanilla, mimosa, coconut.
10 ml - 35 zł / przy zamówieniu 3 olejków - 100zł i przesyłka pocztą gratis. Zamówienia telefoniczne (607956389) i mailowo: jogamasaz@gmail.com. Zapraszamy
17 rodzajów świeżutkich olejków przywiezionych przez nas z Indii - DO TESTOWANIA w: